Krajania a potomkovia Slovákov z Argentíny spoznajú súčasné Slovensko

01.03.2013 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) - Krajania a potomkovia Slovákov z Argentíny začali dnes svoju 20-dňovú exkurziu po Slovensku. V priebehu svojho pobytu navštívia najznámejšie miesta i historické pamiatky a absolvujú stretnutia s predstaviteľmi slovenskej politiky, vedy a kultúry. Vlastivednú cestu Slovákov z Argentíny podporil zo svojho dotačného fondu Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

Ako TASR informoval spolupracovník ÚSŽZ pre komunikáciu a mediálnu oblasť Ľudovít Pomichal, v početnej skupine argentínskych Slovákov a potomkov Slovákov žijúcich v Argentíne sú zastúpené tri krajanské spolky – Okruh potomkov Slovákov z provincie Chaco, Slovenský klub Berrisse a Slovenský spolok na ul. José Marmol z Buenos Aires. Dodal, že ide o vôbec prvú takto početnú oficiálnu návštevu zástupcov slovenských spolkov v Argentíne.

Krajania z Argentíny začnú svoju návštevu dnešným programom v Bratislave, počas ktorého ich prijme predseda Národnej rady SR Pavol Paška i primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. V Primaciálnom paláci sa uskutoční dnes podvečer aj kultúrno-spoločenské podujatie s názvom Večer argentínskych Slovákov.

V priebehu ďalších dní Slováci a potomkovia Slovákov z Argentíny postupne navštívia viacero regiónov Slovenska. Čaká ich napríklad návšteva Bojnického zámku, Čičmian, Oravského hradu, Levoče a Bardejova. Jedným z vyvrcholení programu bude spoločenský večer vo Valaskej Belej, odkiaľ pochádzajú predkovia viacerých krajanov z provincie Chaco.

Na záver ich 20-dňovej návštevy na Slovensku prijme krajanov z Argentíny predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík.
 

Vyberte región